Plaats Jobke

Financiële info

1) OPGELET VOOR

  • Zwartwerk: Dit is helaas nog één van de meest voorkomende manieren waarop mensen bijverdienen. Jobke.info steunt geen projecten die zwartwerk jobkes aanbieden. Onze website wilt wel duiden op de gevaren die zwartwerk met zich meebrengt. Zo kan…
  • Grijze zone: Met de komst van het internet zijn er enorm veel nieuwe opportuniteiten gekomen om geld mee te verdienen. Vroeger was zwartwerk heel duidelijk. Als je ergens aan het werken was, en je was niet ingeschreven op dat moment, was je in het zwart aan het werken. Op het internet ligt dit iets moeilijker. Het is namelijk relatief eenvoudig om online geld te verdienen, dit geld te laten uitbetalen in een digitale portefeuille (bv. Skrill, PayPal) en vervolgens het geld in de digitale portefeuille gebruiken om betalingen te doen. Ook in dit geval ben je in het zwart aan het werken. Ook deze inkomsten moeten samen met de personenbelasting aangegeven worden, zoniet ben je illegaal bezig.

2) BELAST BIJVERDIENEN

  • Interim: Als je voor een jobke op interimbasis doet, dan werkt jouw werkgever samen met een interimkantoor. Enkele voorbeelden hiervan zijn Randstad, Adecco en Select interim. Als je met interimcontracten werkt, dan mag je ervan overtuigd zijn dat alles legaal tot in de puntjes geregeld is. Het interimkantoor zorgt ervoor dat al je inkomsten netjes worden doorgegeven en betaald aan de Belgische belastingsdienst en jij ontvangt rechtstreeks het netto bedrag op je bankrekening.
  • Vast contract: je werkgever kan voor je bijverdienste je ook een vast contract geven. Denk bijvoorbeeld aan een kledingzaak die een verkoper zoekt…
  • Eigen BTW-nummer: Deze categorie heeft in de volksmond verschillende benamingen. De bekendste zijn: Freelancer, Zelfstandige (in bijberoep), zaakeigenaar,…
    Voor veel bijverdienstes is het noodzakelijk dat je over een eigen BTW-nummer beschikt. Concreet betekent dit dat je een eigen (mini-) onderneming zal opstarten. Gelukkig zijn de kosten voor het opstarten van een eigen zaak heel beperkt en zijn er talloze initiatieven (ondernemingsloket, ikwilstarten.be, …) die je willen helpen bij de opstart van jouw eigen zaak.
    Een bijverdienste onder eigen btw-nummer heeft een aantal voor- en nadelen. Een belangrijk nadeel t.o.v. een interimcontract of vast contract is dat je zelf verantwoordelijk bent voor je administratie. Schakel indien nodig de hulp in van een boekhouder om je te helpen. Hou er ook rekening mee dat jouw zaak naast belastingen ook sociale lasten en verzekeringskosten moet betalen. Doe dus zeker niet al het geld dat binnenkomt, gelijk op! Op de website ikwilstarten.be vind je uitgebreide informatie over de kosten die je hebt als zelfstandige.
    Gelukkig zijn er ook een heel aantal voordelen aan je eigen zaak. Zo kan je de werkmiddelen de je nodig hebt voor je zaak, zoals een auto (+ tankkaart), een gsm, een bureau, enz. inbrengen als kost in de zaak. Deze kosten zorgen ervoor dat je winst op papier een pak lager is, waardoor je minder belastingen betaalt op je winst.

3) ONBELAST BIJVERDIENEN

De overheid heeft recent een campagne gelanceerd die het toelaat dat particulieren tot €500 per maand onbelast bijverdienen. Er zijn enkele mogelijkheden:

  • Vrijwilligerswerk: Vrijwilligerswerk is vrij en zonder verplichting. Er is geen overeenkomst, er is geen aangifte, en het is onbetaald. Vrijwilligers kunnen enkel hun onkosten vergoed krijgen (maximaal 34,03 euro per dag).
  • Verenigingswerk is wel betaald, en het is dan ook formeler. Je mag niet voor dezelfde vereniging vrijwilliger zijn en betaald bijklussen, tenzij je echt helemaal niets krijgt voor je vrijwilligerswerk (dus ook geen vergoeding voor je onkosten).
    Als je bijklust voor een vereniging, hoef jij daar zelf geen aangifte van te doen. Het is de vereniging die jouw dienst moet aangeven. Jij kan in de onlinedienst Bijklussen.be gaan bekijken wat de vereniging voor jou aangegeven heeft.
    Faq: https://www.bijklussen.be/nl/verenigingswerk/ik-wil-bijklussen-voor-een-vereniging.html